TiranëTiranëDurrës E Hënë – E Shtunë 08 – 18 +355693232349 E Hënë – E Shtunë 08 – 18 +355693232349

Estonia jep një shembull në faturimin elektronik

EInvoice

Një bashkëpunim nordiko-balltik përdor CEF eInvoice dhe eDelivery për të arritur përputhjen e standardeve, kursimin e kostos dhe efikasitetin në sektorin publik, si dhe mundësi të zgjeruara ndërkufitare në sektorin privat.

Fakte te shpejta

 • Anëtarët e konsorciumit :
  • Shoqata Estoneze e Teknologjisë së Informacionit dhe Telekomunikacionit (ITL) si menaxher i projektit
  • Eesti Post (Estoni)
  • Telema AS (Estoni)
  • Tieto Estoni
  • Tieto Finlandë
  • Shoqata Letoneze e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit (LIKTA)
 • Projekti : Interneti i Biznesit
 • Sfida : Si të sigurohemi që të gjitha transaksionet e biznesit lëvizin ndërmjet organizatave automatikisht dhe në kohë reale?
 • Zgjidhja : Estonia duke ndërmarrë hapin e parë drejt arritjes së një ekonomie në kohë reale përmes faturimit elektronik
 • Blloqet e Ndërtimit : Inovimi dhe eDelivery
 • Financuar nga BE : 75%

 

Estonia e shkathët dhe ambicioze

Kur bëhet fjalë për infrastrukturën e TI-së, madhësia e vogël e Estonisë luan në avantazh. Zbatimet e projektit janë më të vogla, duke e bërë më të lehtë për vendin që të jetë i shkathët dhe të arrijë qëllime dhe vizione ambicioze. Vizioni i Estonisë është të mundësojë Ekonominë në kohë reale (RTE), një koncept ku të gjitha transaksionet e biznesit, siç janë porositë dhe faturat, lëvizin midis organizatave automatikisht dhe në kohë reale.

Ndërsa arritja e RTE do të zgjasë më shumë se një dekadë dhe do të kërkojë investime të rëndësishme dhe ndryshime në mendjet e njerëzve, Shoqata Estoneze e Teknologjisë së Informacionit dhe Telekomunikacionit (ITL) vendosi të fillojë me faturimin elektronik. ITL kërkoi partnerë për të ndarë ngarkesën e punës dhe i gjeti në Estoni dhe në vendet fqinje: Letoni dhe Finlandë.

Organizatat partnere formuan një konsorcium nën emrin e projektit ‘Internet of Business’. Me pjesëmarrjen e disa prej operatorëve më të mëdhenj të faturimit elektronik nga Estonia dhe Finlanda, ndikimi i projektit ishte i rëndësishëm. Partnerët janë nxitur kryesisht duke arritur përputhjen me standardin evropian të faturimit elektronik (EN 16931) – si dhe vullnetin për të ulur kostot dhe për të rritur efikasitetin.

Qasja në dhe nga kudo në Evropë

Projekti filloi në vitin 2016 dhe në vitin 2017, ata morën fonde nga programi i Komisionit Evropian për Ndihmimin e Evropës (CEF) të Komisionit Evropian. CEF financon projektet e infrastrukturës IT dhe siguron blloqe ndërtimi dixhital të gatshme për të ndihmuar evropianët të zhvillojnë shërbime dixhitale më shpejt dhe më lehtë. Konsorciumi vendosi të zbatojë faturimin elektronik me PEPPOL, një kornizë marrëveshjeje që u lejon pjesëmarrësve të saj të lidhen me një rrjet të përbashkët. PEPPOL, gjithashtu e financuar pjesërisht nga BE, përdor specifikime dhe teknologji nga blloqet e ndërtimit të CEF eDelivery dhe eInvoicing . eDelivery përcakton specifikimet e zakonshme dhe softuerin e mostrës për shkëmbimin e dokumenteve, në këtë rast e-faturat elektronike, në mënyrë të sigurt dhe të besueshme. Blloku i ndërtesës eInvoicing siguron shërbime që mbështesin zbatimin e standardit Evropian për faturimin elektronik. Prandaj, mbështet zbatimin e zgjidhjeve që përputhen me standardet që mundësojnë dërgimin e e-faturave elektronike përtej kufijve.

Si blloqet e ndërtimit të CEF po e ndihmojnë Estoninë

Konsorciumi zgjodhi PEPPOL dhe blloqet ndërtuese themelore të CEF pasi ato janë të pjekura, të testuara plotësisht, të mbështetura mirë dhe të miratuara gjerësisht. PEPPOL tashmë ka një rrjet të gjerë ekzistues që lidh anëtarët e tij me njëri-tjetrin. Kjo qasje në dhe nga të gjithë anëtarët pjesëmarrës ka një vlerë të madhe për Estoninë. Duke marrë parasysh vizionin e Estonisë për një ekonomi në kohë reale, eDelivery gjithashtu do të ndihmojë Estoninë të zgjerohet në fusha të tjera, të tilla si shkëmbimi i porosive elektronike dhe eDeliveryt elektronike në të ardhmen. Për më tepër, CEF eInvoicing është thelbësor për arritjen e pajtueshmërisë me standardin Evropian.

Zbatimi teknik aktual filloi në 1 qershor 2017 dhe vazhdoi deri më 31 gusht 2018. Pjesa më e vështirë u provua të jetë hartografia e dokumenteve midis standardit Evropian dhe normës kombëtare. Standardi lë hapësirë ​​për interpretim dhe secili partner i projektit kishte një kuptim të ndryshëm të asaj që nënkupton specifikimet. Dallimet u diskutuan dhe u pajtuan, dhe formati i e-faturës elektronike që rezulton tani është aprovuar nga Ministria e Financave Estoneze si një praktikë më e mirë. Për shkëmbimin e dokumenteve, pikat e hyrjes PEPPOL (AP) dhe Botuesit e Metadatës së Shërbimit (SMP) u implementuan dhe u integruan bazuar në specifikimet eDelivery.

Estonia e sheh veten si një vend demo të vogël dhe të shkathët për vendet më të mëdha, me luksin e gabimeve dhe korrigjimin e tyre shpejt. Për të mësuar më shumë rreth zgjidhjes së Estonisë, vizitoni faqen e internetit të projektit për të lexuar në lidhje me rezultatet e tij:

ITL: Interneti i Biznesit

 

Fuqizimi i sektorit privat

Edhe pse Estonia tani është në përputhje me standardin Evropian, mbetet një veçori – sektori publik Estonez nuk ka aftësi të përpunimit të faturave . Përpunimi i faturës u jepet NVM-ve të sektorit privat, duke vepruar si operatorë të faturimit. Qeveria Estoneze nuk dëshironte të prishte sektorin privat duke marrë larg bizneseve që po fitonin. Zgjidhja përfundimtare përfiton si sektorin publik dhe privat të Estonisë duke lejuar secilin të përqendrohet në ato që bëjnë më mirë.

Ndër përfitimet kryesore janë kursimet e kohës, të cilat lejojnë operatorët ekonomikë të përqëndrohen në aktivitete më kritike dhe fitimprurëse të biznesit. Për më tepër, standardi mbështet tregtinë ndërkufitare. Kjo do të thotë që ofruesit e shërbimeve në vendet më të vogla, të tilla si Estonia, Letonia dhe Finlanda, tani mund të gëzojnë një ndërveprim më të madh dhe të gjejnë klientë jashtë kufijve të vendit të tyre.

“Duke marrë parasysh që në Estoni mund të krijoni një kompani në më pak se 20 minuta, ne besojmë se menaxhimi i biznesit duhet të jetë po aq i lehtë sa krijimi i biznesit. Kjo është ajo që CEF po na ndihmon për të arritur. Falë eInvoicing dhe eDelivery, Estonia ka ndërmarrë hapin e parë drejt ekonomisë në kohë reale. Tani jemi të hapur dhe të arritshëm nga e gjithë Evropa. “

Sirli Heinsoo, menaxher i projektit Interneti i Biznesit

Shoqata Estoneze e Teknologjisë së Informacionit dhe Telekomunikacionit (ITL)

 

Hapat e ardhshëm

Hapat e ardhshëm janë integrimi i mëtutjeshëm i softuerit të kontabilitetit me faturimin elektronik dhe standardizimi i të gjitha transaksioneve të të dhënave për raportimin e automatizuar të biznesit. Pasi faturat elektronike mund të eksportohen nga programet e kontabilitetit në formatin e BE-së, nevoja për konvertim eliminohet dhe asnjë informacion nuk do të humbet. Do të bëhet edhe më e lehtë për faturat që të lëvizin lirshëm nga operatori tek operatori.

Për momentin, standardet e Estonisë dhe BE do të mbështeten nga qeveria. Sidoqoftë, standardi estonez nuk do të azhurnohet më. Norma e BE preferohet nga të dy operatorët e-faturimit dhe ofruesit e shërbimeve të kontabilitetit, të cilët po udhëheqin tregun e e-faturimit. Prandaj, standardi kombëtar pritet të zbehet në kohën e 10 viteve.

Burimi: European Commission

Ju duhet ndihmë?

Lini kontaktet tuaja. Ne do t’ju përgjigjemi shumë shpejt.

+355693232349
[email protected]

Kontakto

GDPR